'Трубадур' - истории за музикални хитове, либрето, вино и солисти
13 март 2012
Интервю с маестро Григор Паликаров

- Казахте, че 'Трубадур' влиза в челната тройка на Вердиевите опери. Защо?

- 'Трубадур' /премиера 1853 г./, заедно с 'Травиата' и 'Риголето', заема достойно място в най-популярната тройка опери на Джузепе Верди. Във всяка от тези опери намираме музикални хитове, като 'Наздравица' в 'Травиата' или 'La donna e mobile' в 'Риголето', но от цялото Вердиево творчество в 'Трубадур' има най-много популярни арии, събрани на едно място: 'Песента на Азучена', Войнишки хор, Цигански хор и т.н.

- Оперната история изобилства с интересни подробности около създаването на големите творби. Има ли нещо такова и около 'Трубадур'?

- Любопитна е историята с либретото на 'Трубадур', което е най-обърканото нещо в световната оперна литература. В Италия има дори бутилка вино, запечатана преди 100 и повече години, за която се казва, че ще бъде отворена, едва когато някои успее да обясни каква точно е мотивацията в постъпките на някои от героите. Либретистите Салваторе Камарано и Леоне Емануеле Бардаре, които са работили по едноименната драма на Антонио Гарсия Гутиерес, очевидно не са държали особено върху последователното и логично развитие в образите на героите.
Азучена убива собственото си дете, приема детето на врага, накрая загива, чувствайки отмъстена майка си?! Любовният триъгълник между Граф ди Луна, Леонора и Манрико поражда вражда между двамата мъже, които всъщност са братя, без да знаят. Тези и други противоречия в изграждането на персонажите обаче в никакъв случай не правят музиката по-малко прекрасна и операта по-малко обичана.

- Във Варна 'Трубадур' не е играна често, така че на 14 март т.г. Варненската опера ще представи една нова версия, с интересни солистични дебюти на Арсений Арсов /Манрико/, Пламен Димитров /Граф ди Луна/ и Димитринка Райчева /Леонора/. Как работите с тях?

- И тримата се готвят усърдно. С Арсений Арсов сме правили страхотни турнета, в които той изпълняваше по-лиричните тенорови партии в 'Севилският бръснар' от Росини, 'Дон Жуан' от Моцарт и особено във 'Фауст' от Гуно. С годините всеки глас естествено се уплътнява, така че точно сега е времето Арсений да изпее и Манрико в 'Трубадур'.
Познавам също качествата на баритона Пламен Димитров, който наскоро дебютира в ролята на Маркиз Поза в 'Дон Карлос' от Верди на сцената на Софийската опера и балет, отново с мен като диригент.
За Димитринка Райчева спокойно мога да кажа, че след като се изяви в няколко много успешни роли на софийска и варненска сцена, тя е вече едно от водещите сопрани в България. 'Трубадур' е нашата първа среща с нея, в която тя ще защити главна роля. Впрочем в 'Трубадур' има още много важни герои, сред които най-вече Азучена – коронната роля на мецосопраното Бойка Василева, също Ферандо, който ще изпее Евгений Станимиров и др. Става дума за букет от певци, които заедно с колегите от хора и оркестъра, в чийто професионализъм съм дълбоко уверен, ще представят Вердиевия 'Трубадур' по най-добрия начин.

Варна, 9 март, 2012 г.
Виолета Тончева
·  назад  
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
Забранено е публикуването на коментари
Предстоящите най-скоро събития
18-10-2021 14:15 СЕМЕЙСТВО АДАМС 2 Благоевград
18-10-2021 16:00 СМЪРТТА МОЖЕ ДА ПОЧАКА Благоевград
18-10-2021 19:00 ПОСЛЕДНИЯТ ДУЕЛ Благоевград
18-10-2021 22:00 ВЕНЪМ 2: ВРЕМЕ Е ЗА КАРНИДЖ 3D Благоевград
19-10-2021 00:05 ПОСЛЕДНИЯТ ДУЕЛ Благоевград
19-10-2021 15:00 ПОСЛЕДНИЯТ ДУЕЛ Благоевград
19-10-2021 18:00 СМЪРТТА МОЖЕ ДА ПОЧАКА 3D Благоевград
19-10-2021 19:00 НОРМА Варна
19-10-2021 21:00 ПОСЛЕДНИЯТ ДУЕЛ Благоевград
20-10-2021 00:05 ВЕНЪМ 2: ВРЕМЕ Е ЗА КАРНИДЖ 3D Благоевград
Можете да прегледате всички налични събития като изберете културен институт