Театър 'София',   София  

НЕДЕЛЯ ВЕЧЕР

ДРАМА
от Захари Карабашлиев

Описание

„Неделя вечер“ е измислица. Понякога, само понякога, и то, ако сме работили достатъчно упорито, имаме някакъв талант, а и сме късметлии, ни се случва да се докоснем до плътни, дишащи парчета живот.”

С тези думи на автора като че ли се изчерпва всичко, което трябва да се каже за новата пиеса на Захари Карабашлиев. Но аз ще добавя, че отдавна не съм се наслаждавал така чисто на българска пиеса. Пред мен е перспективата за един спектакъл, който няма да се бори с текста, а с въодушевление ще преодолява гравитацията и ще иска от нас цялото ни умение и фантазия. Пиесата излъчва необичайна зрелост и плътен съвременен естетически резонанс. Разказът е фабулиран с артистичен замах. Провокира към динамичен и силно емоционален режисьорски прочит. Предлага възможности за нестандартен анализ на човешки съдби в криза. Може да звучи необичайно, но материалът има допирни точки с най-доброто от стиловете на Едуард Олби и Харолд Пинтър. Убеден съм, че българският театър и „Неделя вечер” имат силна нужда един от друг. Смятам, че това зряло и талантливо произведение, родено в екзотиката на емигрантското битие, е нещо като изкупление за страданията на съвременния интелектуалец в неравното ни и озъбено днешно битие. Болката е родила артистична гримаса, която може да се тълкува и като надежда. Ако не за живота ни, то – поне за изкуството. Естествени, убедителни, съвременни и откъснати от самите себе си – такива се персонажите на Карабашлиев. Такива ще ги търсим и в лабиринтите на представлението. Модерността диша абсолютно естествено и ненатрапчиво в тази пиеса и може би в това е най-голямото й достойнство. Затова и с удоволствие ще партнирам на таланта на автора.

Здравко Митков


Постановъчен екип

режисьор - Здравко Митков
сценография и костюми - Невяна Кавалджиева

С участието на

Лилия Маравиля, Мила Банчева, Иван Ласкин, Гергана Плетньова, Николай Върбанов, Мартин Гяуров

Отзиви и критика

  • номинация АСКЕЕР 2009 за драматургичен текст

Галерия


КОМЕНТАРИ КЪМ СЪБИТИЕТО
Има публикувани 5 коментара
# perperikon на 22 май 2009
Пиесата: Две сюжетни линии, пришити с бели конци. Втората - за драмата на бившата актриса - определено спасява пиесата. Не мога да приема, че емигриралите зад океана бивши боксьори от "Магурата" стават първи приятели на местни психиатри и актриси! Издразни ме и задължителното присъствие /по американските стандарти/ на гей и чужденец между героите - в случая абсолютно ненужните второстепенни герои на сервитьора-гей и на китаеца-ключар. На места звучаха и доста реплики клишета... Постановката: Много добра работа на режисьора и особено на сценографа Невяна Кавалджиева, която е успяла да се справи по оригинален начин с изискванията на вървящите успоредно сюжетни линии, протичащи на различни във времето и пространството места. Актьорската игра: Блестяща Лилия Маравиля, великолепно партнирана от всичките си колеги! Тежка за игра пиеса, с която актьорите се справят отлично! Крайна оценка: Въпреки някои неизгладени ръбове от автора на пиесата, постановката заслужава да се гледа!
# Albena Stoeva на 26 май 2009
Prekrasniat aktiorski sastav i iziskanata scenografia spasiavat tazi bludkava "drama". Tozi avtor po mnogo evtin nacin se e opital da pravi moderna dramaturgia i jalko za kapacitetite, koito sa go izbrali za prestijnata nagrada "Askeer"!!! Molia vi, ne priniziavaite kriteriite, zastoto takiva avtorceta se promakvat v Bulgarskata literatura. Sramota!!!
# Diana на 28 май 2009
Иван Ласкин е прекрасен в тази роля.За първи път виждам такава сила от сцената! Аз го гледах на някакво "закрито"Кога е премиерата?
# Калина на 03 октомври 2009
Мила Банчева дори изнервя със слабата си игра. Тя е единственото слабо място в представлението.
# Гр на 17 октомври 2009
И пиесата и представлението са супер! За пръв път гледам и българска драматургия, която ме кара да се чувствам горда, че съм българка. Браво!
Добавяне на коментар
Име: *
E-поща:
Уебсайт:
Мнение: *
Въведете цифрите от картинката
captcha *
Полетата, отбелязани със *, са задължителни
Предстоящите най-скоро събития
20-10-2020 15:00 ГРЕЛАНДИЯ: ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ Благоевград
20-10-2020 17:15 МУЛАН 3D Благоевград
20-10-2020 19:30 ЧЕСТЕН КРАДЕЦ Благоевград
20-10-2020 21:30 ПАРАЗИТ Благоевград
21-10-2020 00:05 ГРЕЛАНДИЯ: ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ Благоевград
21-10-2020 15:45 ЛИГАТА НА ЖИВОТНИТЕ Благоевград
21-10-2020 17:30 ЧЕСТЕН КРАДЕЦ Благоевград
21-10-2020 19:00 СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ Варна
21-10-2020 19:30 ГРЕЛАНДИЯ: ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ Благоевград
21-10-2020 21:45 СЛЕД СБЛЪСЪКА Благоевград
Можете да прегледате всички налични събития като изберете културен институт