Театър 'Българска армия',   София  

ДЕСЕТ МАЛКИ НЕГЪРЧЕТА

КОМЕДИЯ
от Агата Кристи

Описание

„...Основната ситуация на сюжета, а именно т.нар. „затворена ситуация” или както предпочита авторката „ситуация-капан”, се посочва като съвършения модел, предпочитан и отработен от нея.

Десет души слизат на Дяволския остров, влизат в къщата и не напускат тази „затворена зона”, докато не се изконсумира напълно сюжетът на планираното възмездие за сторените злодеяния от всеки член на това малко общество и докато не се разплете напълно загадката какво събира, солидаризира или настройва един срещу друг тези тъй различни хора; кое ги погубва и кой е осъществителят на възмездието, по-просто казано – кой е убиецът. Ситуацията се отключва, „освобождава” едва когато положеният в сюжета казус намери окончателното си решение.

... Идеята за т.нар. „английско убийство” намира своето най-ярко изражение в няколко романа на Агата Кристи и „Десет малки негърчета” е безспорно един от тях. Тази идея се формира като специфичен морален казус най-вече в театралната драматургия от Елизабетинската епоха. И най-изразително в пиесите на Шекспир. Идеята се предава като традиция във всяко ново време на английската литература, театър, а през ХХ-ти век и в английското кино. Накратко: основният мотив за престъпление/убийство се съдържа в стремежа да се възстанови нарушеният етичен порядък, накърнената човешка и обществена справедливост. Целият проблем се състои във факта на институционалната подмяна на възмездието – това „поправяне” на накърнената справедливост се извършва не от правосъдието, упълномощено от законите да осъществява наказателна дейност, а от лице или лица, които изземват правомощията му и сами налагат наказание за извършената несправедливост. Подобно възмездие създава ситуация на безконтролност, анархия и своеволие, което довежда до разпад на етичните ценности, установени в обществото, а също така и на функционирането на порядъка в държавата.

проф. Красимир Спасов

Постановъчен екип

превод - Харалампи Аничкин
сценичен вариант и постановка - проф. Красимир Спасов
сценография и костюми - Марина Райчинова
композитор - Андрей Дреников
драматург - Наташа Колевска

С участието на

Тигран Торосян, Анастасия Ингилизова, Йоана Буковска, Иван Ласкин, Милен Миланов, Георги Новаков, Пламена Гетова, Юлиян Малинов, Илия Добрев, Георги Кадурин

Галерия


КОМЕНТАРИ КЪМ СЪБИТИЕТО
Все още няма публикувани коментари
Добавяне на коментар
Име: *
E-поща:
Уебсайт:
Мнение: *
Въведете цифрите от картинката
captcha *
Полетата, отбелязани със *, са задължителни
Предстоящите най-скоро събития
20-10-2020 15:00 ГРЕЛАНДИЯ: ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ Благоевград
20-10-2020 17:15 МУЛАН 3D Благоевград
20-10-2020 19:30 ЧЕСТЕН КРАДЕЦ Благоевград
20-10-2020 21:30 ПАРАЗИТ Благоевград
21-10-2020 00:05 ГРЕЛАНДИЯ: ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ Благоевград
21-10-2020 15:45 ЛИГАТА НА ЖИВОТНИТЕ Благоевград
21-10-2020 17:30 ЧЕСТЕН КРАДЕЦ Благоевград
21-10-2020 19:00 СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ Варна
21-10-2020 19:30 ГРЕЛАНДИЯ: ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ Благоевград
21-10-2020 21:45 СЛЕД СБЛЪСЪКА Благоевград
Можете да прегледате всички налични събития като изберете културен институт