Младежки театър 'Николай Бинев',   София  

ДВАМАТА ВЕРОНЦИ

ПРЕДCТАВЛЕНИЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ
от Уилиам Шекспир

Описание

Казват, че децата се раждат невинни. Не съм абсолютно сигурен, че това е истина. Винаги ми се е струвало, че в неистовия бебешки рев, изискващ безпрекословно целият окръжаващ свят да се задвижи и да му достави мигновено храна, топлина и ласка,  има нещо прекомерно центростремително и егоистично.

Казват ми, че съм бил много спокойно и тихо бебе, после добро дете. Можех с часове да се занимавам сам, подарявах всичките си играчки, не се биех, слънцето светеше силно, а един възрастен човек обичаше да казва надвесен нaд мен „благородникът на дядо”. Но много бързах да порасна. Толкова, че не смеех да заспя от усещането, че нещо изпускам безвъзвратно. Все тичах.  И спрях, чак когато един ден се погледнах в огледалото и разбрах, че вече не мога да гледам на себе си като на добър човек. Не можах да отвърна на една любов, която невнимателно бях породил и се виждах с наранените очи на момичето от съседния вход.

'Двамата веронци' е пиеса за любовта. Спектакълът е за любовта към себе си. И за болката от загубата на девствеността.
След това ни остава животът, такъв, какъвто го живеем. С болка.

Борислав Чакринов


'Двамата веронци' е една от най-ранните пиеси на Шекспир. Такава е и 'Тит Андроник', в която героите са окъпани в кръв! Във Веронците героите се къпят, но извън сцената, за голямо съжаление на публиката. Патос, напрежение и предателство играят твърде важна роля в тази сложна любовна интрига с две успоредни любовни двойки. И като контраст с романтичната фабула имаме образите на комичните слуги, на които е дадено твърде широко място. В 'Двамата веронци' се вижда вече напълно изработен типа на Шекспировите комедии. В общия развой на шекспировото драматургично изкуство 'Двамата веронци' заема едно място, сходно с 'Ричард ІІІ' при трагедиите, и бележи окончателното оформяне на Шекспир като комик. Комедията представлява преход и към неговата лирика, която е изцяло под влиянието на Петрарка. В комедията цялата фабула е построена върху изкуствените предпоставки на култа към идеалната любов. Развръзката се свежда до любимата теория на петраркистите, заимствана от Платон, че приятелството стои по-високо, отколкото любовта, идея, твърде типична за Ренесанса.
 
проф. Марко Минков

Постановъчен екип

режисьор - Борислав Чакринов
сценография и костюми - Вячеслав Парапанов

С участието на

Николай Урумов, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Явор Спасов, Светослав Добрев, Николай Иванов, Стефан Мавродиев, Малин Кръстев, Вихър Стойчев, Искра Донова, Яна Титова, Мариана Миланова

Галерия


КОМЕНТАРИ КЪМ СЪБИТИЕТО
Все още няма публикувани коментари
Добавяне на коментар
Име: *
E-поща:
Уебсайт:
Мнение: *
Въведете цифрите от картинката
captcha *
Полетата, отбелязани със *, са задължителни
Предстоящите най-скоро събития
20-10-2020 15:00 ГРЕЛАНДИЯ: ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ Благоевград
20-10-2020 17:15 МУЛАН 3D Благоевград
20-10-2020 19:30 ЧЕСТЕН КРАДЕЦ Благоевград
20-10-2020 21:30 ПАРАЗИТ Благоевград
21-10-2020 00:05 ГРЕЛАНДИЯ: ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ Благоевград
21-10-2020 15:45 ЛИГАТА НА ЖИВОТНИТЕ Благоевград
21-10-2020 17:30 ЧЕСТЕН КРАДЕЦ Благоевград
21-10-2020 19:00 СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ Варна
21-10-2020 19:30 ГРЕЛАНДИЯ: ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ Благоевград
21-10-2020 21:45 СЛЕД СБЛЪСЪКА Благоевград
Можете да прегледате всички налични събития като изберете културен институт